Language Switcher

Centar.hu Team

Üdvözöljük a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ oldalán!

Pariz pesnicko proleceA “Fények városa” idén 16. alkalommal szolgáltatta a fenséges hátteret az immár hagyományosan Párizsban megrendezésre kerülő határon túli szerb költők találkozóján.Az találkozó szervezői, a Franciaországi Szerb Szövetség és Dodić Danica Dana költőnő vezetése alatt a Szerb Költők Párizsi Köre, idén március 17. és 19. között kerítettek sort a nemzetközi eseményre.A szervezők felkérésére a budapesti KRUG Művészeti Egyesület tagjai más európai országokból érkezett költőkkel együtt szintén képviseltették magukat a találkozón, azzal a közös céllal, hogy anyanyelvünk ápolására és őrzésére külön hangsúlyt helyezve bemutassák legújabb alkotásaikat.

zavrsna 1 2016Az előző évekhez hasonlóan idén is Szerbia Köztársaság Budapesti Nagykövetsége biztosította a helyszínt a Szerb Kultúra Hónapja záróestjéhez, amelyen Szerbia munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztere, Aleksandar Vulin köszöntötte a nagy számban megjelent vendégeket. A jelenlevőket üdvözölte Szerbia magyarországi nagykövete Rade Drobac, Dr. Szabó László parlamenti államtitkár és Gyurity Milán, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ megbízott igazgatója is.

IMG 6030Idén március 6. és 12. között került megrendezésre az “Art Expo” kiállítással és a “Putokazi” oktatási vásárral egybekötött 23. Nemzetközi Könyvszalon Újvidéken. Az eseményt Mladen Šarčević, szerb oktatási miniszter nyitotta meg. Köszöntő beszédet mondott továbbá Nyilas Mihály a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár és Dr. Zoran Milošević felsőoktatási és tudományügyi tartományi titkár is.Az ünnepélyes megnyitón számos magasrangú vendég jelent meg; a könyvhét folyamán Vladan Vukosavljević szerb kultuárlis miniszter is megtisztelte látogatásával a jelentős eseményt. 

TEKELIJANUM 2

Bilja Krstić énekművész és a Bistrik Együttes másfél órás koncertjével, amely a Szerb Kultúra Hónapja keretein belül került megrendezésre, október 9-én vették először használatba a szerb Thökölyanum épületének nemrégiben felújított dísztermét.

 

 

 

ДАНАС ЈЕ

2. Реџеб 1438. г.