360°C Nemzetközi Művésztelep

Néhány nappal ezelőtt fejeződött be Budapesten az idei 360°C Nemzetközi Művésztelep, amelyen Európa különböző országaiból érkezett művészek vehettek részt. Az immár hagyományszerűen a budapesti KRUG Művészeti Egyesület szervezésében létrejövő esemény résztvevői festőművészek és irodalmárok. Kijelenthetjük, hogy az utóbbi években a KRUG Művészeti Egyesület jelenléte erősödött a magyar köztudatban és a hazai kulturális életben. Az Egyesület megalapításával, amelynek tagjai mind a magyarországi szerb közösségből kerültek ki, teljesen megújulhatott a magyarországi szerbek kortárs művészeti tevékenysége is.

Az évente megrendezett Művésztelep résztvevői idén Magyarországról, Szerbiából, Németországból és Romániából érkeztek hozzánk. Június 24. és 30. között, 20 művésznek nyílt alkalma a budapesti Szerb Kulturális Központ galériájában alkotni, miközben a kölcsönös tapasztalatcsere mellett új barátságok is születtek. Az művésztelep megnyitásán Gyurity Milán festőművész, a KRUG Művészeti Egyesület elnöke üdvözölte a résztvevőket: "Úgy gondolom, hogy az idei művésztelep különös jelentőséggel bír, hiszen alkalmat ad a magyarországi szerb és magyar fiatal tehetségek illetve a szerbiai és más országokból érkezett művészek egymás közti kommunikációjára, egymás megismerésére és a közönséggel folytatott dialógus elmélyítésére. Ebben az évben visszatértünk Budapestre, ahol már régebben is szerveztünk Művésztelepet. Néhány évvel ezelőtt a budapesti Szerb Iskolában került erre sor és irányadó elveink szerint, hogy valami maradandót alkossunk az adott helyen, az iskolaudvaron a murális művészet egy alkotását ajándékoztunk a Szerb Iskolának. Tavaly a pomázi művésztelep témája Vujicsics Tihamér személye volt, s bár idén a szabad témaválasztás mellett döntöttünk, a művészek némelyike újra helyi, szerb vonatkozású témát dolgozott fel művein. "A festéssel töltött órák és az irodalmi estek programján túl, az alkotóknak lehetősége nyílt a budapesti múzeumok és emlékművek látogatására is. A művészek saját állítása szerint, nagy örömmel vettek részt a Szerbia Budapesti Nagykövetségnek látogatásán, ahol Drobac Rade nagykövet fogadta és üdvözölte őket. 

 

Kijelenthetjük, hogy a művésztelepi munkával párhuzamosan a multikulturalizmus folyamata is sikeresen tért hódít magának. A Pannon térségben ez mindig is jelen volt, és a művésztelep éppen ezt - a többnemzetiségű térségekben kikerülhetetlen - alapgondolatot népszerűsíti.
Résztvevői voltak: Aleckovic Spomenka, Petkov Dana, Vinkic Vladimir, Jaksity Iván, Városi Gabriella, Pejic Dusica, Petkov Dana, Perunovic Tanja, Szigeti Bernadett, Pap Ildikó, Végh Lajos, Gázsity Márko, Mijic Snezana, Bozic Mihailo és Markovic Emilijana.
A művésztelep legjellegzetesebb termései éppen azok a maradandó alkotások, amelyek a művészek jóvoltából a szerb iskolák, templomok, művelődési központok vagy középületek falait díszítik. Ilyen módon szeretnének a szerb művészek Magyarországon is tartós, autentikus nyomot hagyni maguk mögött.