KUD BanatWEBMúlt hétvégén, szeptember 10-én, Deszken került sor a magyarországi szerbek leghosszabb és leglátogatottabb kulturális eseményének, a Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysorozatának ünnepélyes megnyitójára. Ebből az alkalomból, a helyiek által már hagyományosan megrendezett Ajvarfesztivál keretein belül és a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület vezetőjének, Brczán Krisztifornak gondos irányítása alatt az összes magyarországi szerb néptáncegyüttes megjelent a nagy eseményen.

A Szerb Kultúra Hónapja megnyitó ünnepségét jelenlétével megtisztelte Dr. Ivanisevic Nenad , Szerbia Köztársaság Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztériumának államtitkára és a magyar-szerb kormányközi kisebbségi vegyes bizottság társelnöke, továbbá Drobac Rade, Szerbia magyarországi nagykövete és Dragicevic Aleksandar, Bosznia és Hercegovina magyarországi nagykövete , valamint
Deszk Község polgármestere Király László.

 

Megnyitó beszédében, Ivanišević államtitkár úr amellett, hogy szeretettel üdvözölte az egybegyűlteket, arról is biztosította a szervezőket, hogy ezen a jelentős eseményen, a Szerb Kultúra Hónapja rendezvényen ezentúl minden esetben Szerbia Köztársaság hivatalos képviselete is jelen lesz.
"A kultúra nemcsak, mint közösség- és identitásmegtartó erő játszik fontos szerepet, de egyben olyan médium is, amelyen keresztül a különböző népek egymáshoz közeledhetnek, mégpedig, véleményem szerint, pontosan az ilyen rendezvényeken" - mondta beszédében Rade Drobac, a magyarországi szerb nagykövet.
Gyurity Milán, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ megbízott igazgatója üdvözlő szavaiban az elmúlt 7 év gyakorlatára emlékezett vissza, kihangsúlyozva a rendezvénysorozat jelentőségét abból a szempontból is, hogy sok különböző intézmény sikeres együttműködését valósítja meg. Ennek egyik legszebb példája az idei megnyitó, hiszen a Folkfeszten megjelent az összes aktívan működő magyarországi néptánc csoport, ami eddig egyszer sem történt meg. Fellépésükkel és a vendégcsoportok fellépésével vette kezdetét a szerb kulturális ünnepség, amely idén is egy hónapon keresztül, egészen október 10-ig tart majd.
A közvetlenül a megnyitó előtt táncolt közös, nagy körtáncban, a kólóban, a táncosokhoz a hivatalos vendégek is örömmel csatlakoztak. A program folyamán a színpadon láthattuk a Bánát, az Opanke, a Rozmaring, a Tabán, a Veseli Santovčani, a Suferini és a Dukat Néptánc Együtteseket, a tököli Délszláv Táncegyüttest, a Sveti Nikola Táncegyüttest a romániai Varjasból , a szegedi görög Eleftheria Néptánc csoport és a helyi magyar Kerekes Néptáncegyüttes előadását.