TEKELIJANUM 2

Bilja Krstić énekművész és a Bistrik Együttes másfél órás koncertjével, amely a Szerb Kultúra Hónapja keretein belül került megrendezésre, október 9-én vették először használatba a szerb Thökölyanum épületének nemrégiben felújított dísztermét.

A Thököly Száva Alapítvány épületének felújítását éveken keresztül Vajdaság Autonóm Tartomány kormánya támogatta. Olyan épületről, illetve intézményről van szó, melyet a nagy szerb jótevő, Thököly-Popovics Száva a szerb diákok számára alapított a 19. században, így támogatva előremenetelüket budapesti tanulmányaikban. Idővel a Thökölyanum a magyarországi szerb értelmiségi élet egyik központjává nőtte ki magát, falai között alakult meg a Matica Srpska szerb tudományos társaság, s Pest kivívta magának a szerb kulturális és politikai élet központjának járó tiszteletet. Egy évszázadon keresztül itt kerültek megrendezésre a Szent Száva napi ünnepségek, s az első rendezvény, amelyre a Thökölyanum dísztermében került sor az 1838-ban megtartott koncert volt. 1952-ben az épületet államosították és az Alapítvány ideiglenesen megszűnt létezni. Magyarország 1996-ban kerített sort a Thökölyanum egy részének visszaadására, amely azóta folyamatos felújítási munkálatok alatt állt.

 

A tavalyi év során a díszterem is visszakapta régi fényét, s most Bilja Krstić előadásában felcsendülő dallamok révén éledhetett újjá. A szerb népdalénekes idén ünnepli zenei karrierjének 40. évfordulóját, s 15 éve dolgozik együtt a Bistrik Együttessel. A budapesti közönségnek szerb és balkáni melódiákkal mutatkozott be, melyek között volt néhány a legújabb, még megjelenésre váró albumáról is. A művészi előadási mód, az előadóművészek energiája és a népi gyökerekhez visszanyúló érzelmek, amelyeket a dalok autentikusan közvetítettek, a koncert elejétől a végéig lebilincselő hangulatot teremtettek a teremben, így nem meglepő, hogy a közönség többször is visszatapsolta a művésznőt és a zenészeket. A másfél órás koncert alatt a közönség olyan híres szerb népdalokat is meghallgathatott, mint a "Puče puška" , a "Jovano Jovanke" vagy a "Dimitrije sine Mitre" című nédalok, s bátran kijelenthetjük, hogy méltó befejezése volt ez az idei Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysorozatnak.

TEKELIJANUM 3

A koncertet a szervezők nevében Gyurity Milán, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ megbízott igazgatója nyitotta meg, aki köszönetét fejezte ki a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyének és a Thököly Száva Alapítványnak az együttműködésért, továbbá hangsúlyozta a történelmi jelentőségű épület kiemelkedő szerepét a szerb szellemiség kulturális életében és az oktatásban.
A koncerten számos magas rangú vendég is részt vett, köztük Szerbia Köztársaság budapesti nagykövete Rade Drobac, a Budai Egyházmegye képviseletében Gálity Vojiszláv püspöki helynök és a papság további tagjai, Jelasity Radovan az Erste Bank elnök-vezérigazgatója és a Szerb Nemzeti Bank volt elnöke, a Szerb Országos Önkormányzat képviselői, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a szerb oktatási intézmények munkatársai, továbbá Sebestyén Márta, világszerte elismert magyar népdalénekes, akinek nevét Bilja Krstic soron következő, október 24-i, belgrádi koncertjének meghívott vendégei között is megtaláljuk.
"Nagy örömömre szolgál, hogy Bilja Krstić és a Bistrik Együttes szereplésével nyitotta meg kapuit a Thökölyanum díszterme a közönség előtt"- mondta Pajtić Lazar kerületi esperes és a Thököly Száva Alalpítvány kuratóriumának tagja, s emlékeztetett minket az éppen egy éve befejezett felújítási munkálatokra. "Reményeim szerint hasonló színvonalú programokkal folytatjuk a sort. Bilja Krstić és a Bistrik koncertje magasra tette a mércét s olyan példával szolgált, amelyet mindenképpen követni kívánunk a jövőbeni rendezvények esetében is" - emelte ki Pajtić atya.