A Szerb Kulturális Központ galériájában, szeptember 12-én nyílt meg Budapesten a Fotó szafari Tara 2017. című kiállítás, melynek összeállítója Szabó Béla, a fényképészet nagymestere és nagy művésze.

Olyan fotóművészeti műhelyről beszélünk, amely a szerbiai Tara Nemzeti Park szervezésében 2012 óta kerül megrendezésre. Idén a szervezésbe csatlakozott a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ is, hiszen rajtuk keresztül magyarországi szerb fényképészek is részt vettek a hatnapos képzésen. A Gyurity Milán által vezetett csoport tagjai Jaksity Iván, Szabó Bogdán, György Andrej, Filákovity Radojka és Bielik István voltak, akik mindjárt a megérkezésük után egy közös kiállítás keretében bemutatták munkáikat a „Kultura” intézményben Bajina Basta településen. Ezen a kiállításon régebbi munkáikat mutatták be, legújabb műveik pedig a Szerb Kulturális Központban most megnyitott kiállítás részét képezik. Ahogyan már a meghívóban is hangsúlyoztuk „kevés olyan hely van a világon, amelyet a szerbiai Tara és Uvac lélegzetelállítóan gyönyörű vidékéhez lehetne hasonlítani” , ezt bizonyítják a fotóművészek képei, amelyek mind Szerbia természeti értékeit mutatják be. A 28 kiállított alkotás legnagyobb része tájkép, kisebb részben azonban portré fotókat is felfedezhetünk köztük. Ilyen pl. Bielik István fotója, A fonalat szövő asszony.
A kiállítást Gyurity Milán , Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ megbízott igazgatója, Karaklic Dragic, a Tara Nemzeti Park igazgatója és Szabó Béla fotóművész nyitotta meg.
„Minden alkalommal, amikor a Tarán járok, találok valami számomra teljesen újat. Olyan megújuló élményben van részem, amelyet igyekszek átadni minden fényképésznek, aki velem tart vagy valamikor velem tartott a Tarára. Milánnal már egy ideje terveztük,hogy ebbe a projektbe a magyarországi szerb fotográfusok is csatlakoznak majd és nagyon örülök, hogy ebben az évben először sikerült ezt megvalósítani. Három csapat képeit láthatják most itt, a magyar fényképészek, a szerbiai fényképészek és a magyarországi szerb fényképészek közös kiállítása ez. A 28 alkotás egyben 28 látásmódot is jelent, amelyek azonban mind Tara és Uvac szépségét mutatják be” – mondta Szabó Béla a kiállításmegnyitó alkalmával.

Jaksity Iván budapesti szerb fényképész is új élményekkel gazdagodva érkezett haza: „Nagyon szépnek találtam Szerbia természeti értékeit, és imádom Tara és Uvac csodálatos tájait. Bár évek óta fényképészettel foglalkozom, most először volt alkalmam olyan fényképeszettel foglalkozni, mint amilyen a Fotó szafari, és bevallom nagyon tetszett. Házigazdáink a Tarán rendkívüli módon láttak minkat vendégül és igyekeztek minden olyan helyet megmutatni, amely fényképezésre alkalmas lehet. Több fényképet is készítettem, a mostani kiállítás részeként egy olyat választottak, amely a naplementét örökíti meg.”

A Fotó szafari résztvevőinek alkalma volt professzionális objektíveket és felszerelést is kipróbálni. Ilyen felszerelés segítségével sikerült Szabó Bogdánnak nagy távolságból lefényképeznie a fakó keselyűt, amely úgy tűnik, mintha csak pózolna a képhez. Kotorcevic Lázárt a közelben található dolgok ihlették meg, így képeinek témája Tara növényvilága és annak szépségei. A megnyitón a többi vendég mellett részt vett Alexov Ljubomír nemzetiségi szószóló is. A kiállítás a Szerb Kultúra Hónapja programjaként október 4-étől Szegeden lesz megtekinthető.