A budapesti Szerb Kulturális Központban szeptember 11. és 15. között sor került a „Hagyományok a fiatal korosztálynak” című műhely megrendezésére. Bár a tervek szerint a Nikola Tesla Szerb Iskola helyiségei adtak volna teret a műhely számára, az iskolában folyó átépítési munkálatok következtében a több napos program átkerült a Szerb Kulturális Központ galériájába.

A Szerb Gimnázium tanulói tanáraik felügyelete mellett minden nap ellátogattak hozzánk, a belgrádi Beo-etnovizija Egyesület tagjai pedig a hímzés és gyapjú nemezelés technikáját bemutatva arra tanítottak minden diákot, hogyan sajátíthatja el ezeket a tevékenységeket. Három részletben folyt a munka, míg Cvejić Nataša, Jasika Olivera, Stojanović Vesna, Avlijaš Verica és Jovićević Jov Sonja a hagyományos mesterségek elsajátítására buzdították a diákokat.

A gyapjúnemezelés technikájával készült székpárnák motívumai a szerb népviselet díszítéseit vették alapul, míg a gyapjúgömböket díszítő minták a szerb ornamentumok és iniciálék világát idézik. A nemezelés manapság kevéssé ismert technika, amely azonban sokkal nagyobb figyelmet érdemelne. Megfigyelhetjük, hogy az utóbbi években használata főleg az iparművészek körében terjedt el, így pl. a sapkák, kalapok, táskák, labdák és más használati tárgyak készítésekor, mégis megállapítható, hogy a nemezelés technikája még nem érte el a nagy fokú népszerűséget.

A diákok legnagyobb része a hímzésnél kötött ki, annak ellenére, hogy ez időigényes és nagy türelmet kívánó munka. A gyerekek nem adták fel és több féle öltést is elsajátítottak, köztük a „Dunai virág” öltést is.

„Ez a műhely a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ és a Beo-etnovizija Egyesület sikeres együttműködésének köszönhetően jöhetett létre. A mi egyesületünk olyan régi mesterségek technikáival foglalkozik, amelyek a textíl megmunkálásához kötődnek. Külön öröm számunkra, hogy újra Budapesten lehetünk, mégpedig azzal a céllal, hogy a fiatal korosztállyal is megismertessük és ezáltal megőrizzük a régi szerb kézművészetet” – mondta Cvejic Natasa, a műhely koordinátora.

A műhelyről és a Szerb Kultúra Hónapjának gyermekprogramjairól Gyurity Milán urat, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ megbízott igazgatóját kérdeztük:

„Úgy terveztük, hogy a „Hagyományok a fiatal korosztálynak” című műhely résztvevőinek munkáit a Nikola Tesla Szerb Iskola falain belül állítjuk ki, ami biztosan pozitív visszajelzéssel jár majd. Természetesen máshol is bemutathatjuk majd őket, amennyiben lesz rá igény. Én azt szeretném, ha a kézimunkák útja végül mégis a budapesti Szerb Iskolában érne véget, ahol hasznosíthatóak lesznek, akár valamely humanitárius kiállítás részeként is, amelynek már régebben is nagy sikere volt az iskolában.”