ekran-dj

Szeptember 28-án, az Eötvös 10 Kulturális Központban, Budapesten ünnepelte az MTV1 Srpski ekran című nemzetiségi műsora fennállásának 25. évfordulóját. Az egyedüli szerb nyelvű műsor első 26 perces adása 1992-ben, szeptember 12-én került adásba az akkori vezetőség döntése szerint. A műsor alapítója és rendezője hosszú éveken keresztül Popović Stevan volt. Azóta sok minden megváltozott, a műsor szerkesztői, de a műsor adásainak száma és időpontjai is.

A jelentős eseményen részt vett Janković Miloš, a szerb kulturális miniszter segédje, aki üdvözölte a jelenlevőket, és kijelentette mekkora öröm a számára, hogy Budapesten lehet. Örömét fejezte ki továbbá amiatt, hogy a "Szelek szárnyán felhők fölé" című dokumentumfilm bemutatóján is részt vehet, amely Tapavicza Momcsilo életútját mutatja be és amelynek megvalósítását Szerbia Kulturális és Tájékoztatási Minisztériuma támogatta.
A film bemutatása előtt Gyurity Milán, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentácios Központ megbízott igazgatója és Milivojević Snežana, a Srpski ekran szerkesztője és az említett film szövegírója üdvözölte a vendégeket.
"A kéthetente megjelenő adások után, 2001 óta a műsor hetente kerül adásba, megváltoztak közben az adások időpontjai és az adásokat közvetítő csatornák is, a szerkesztőség tagjai, de a struktúra is, amelynek keretein belül dolgozunk, a technológia is, ám a magas színvonal, amelyet 25 évvel ezelőtt mércének állítottunk magunknak, és alapvető feladataink mindmáig ugyanazok maradtak. Amellett, hogy figyelemmel kísérjük a magyarországi szerbek társadalmi-politikai helyzetének alakulását, az oktatás, kultúra és a vallási események terén, feladatunk az anyaországgal való viszony ápolása, illetve történelmi, töténetírói, szociológiai, ismeretterjesztő témák feldolgozása is, továbbá Magyarország és a régió területein felvetődött olyan aktuális kérdések felvetése, amelyek közvetlenül vagy közvetetten hatással voltak a magyarországi szerb közösség életére. A legfontosabb azonban, hogy kiemeljük, munkánk semmmikképpen sem nevezhető a klasszikus értelemben vett foglalkozásnak, hanem inkább egyfajta misszió. Ezt figyelembe véve, úgy gondolom, hogy a Srpski ekran üzenete túlnyúlik a magyarországi szerb közösség határain és sokkal szélesebb körben nyer értelmet illetve tesz szert érdeklődésre - ez pedig azt jelenti, hogy a Magyarországon élő szerbeknek és a Magyarországon élő magyaroknak és mindenki másnak egyaránt, azt mutatja be, ami a szerb nép legszebb és legjobb része, azt, ami létének alapja. Amennyiben ez akár csekély mértékben is, de sikerült, úgy gondolom, hogy valamit már elértünk" - mondta Milivojević Snežana.

eksran s

Snežana ebből az alkalomból meghívta a jelenlevőket, hogy közösen tekintsék meg a "Szelek szárnyán felhők fölé" című dokumentumfilmet, amelyet a szerb szertkesztőség készített, és amely Tapavicza Momcsilo olimpiai bajnok és neves építész életét dolgozza fel. Köszönetét fejezte ki az MTVA-nak, a Szerb Kulturális Központnak és Szerbia Köztársaságnak a film megvalósításában nyújtott segítségért.
A vetítés után Sibalin György, rendező és operatőr mondott néhány szót, megköszönve kollégáinak a munkát. Az este a Szerb Kultúra Hónapja keretein belül került megrendezésre. A programon részt vett Siklósi Beatrix, az MTVA részéről, Rade Drobac, budapesti szerb nagykövet, Szutor Lászlóné, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke, Rusz Boriszláv, a Fővárosi Szerb Önkormányzat elnöke és a magyarországi közélet és kulturális élet sok más képviselője.