sajam

2017. október 29-én, az idei Belgrádi Könyvvásár "Laza Kostić" színpadán került sor a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ kiadói részlegének, a Venclovics Műhely tevékenységének, továbbá a Szerb Hetilap kiadói tevékenységének bemutatására.

Az eseményen a jelenlevőket Gyurity Milán, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ megbízott igazgatója köszöntötte, aki először is a kiadói tevékenység kezdeteiről beszélt, majd pedig a magyarországi szerbek kiadványai közt fellelhető legújabb aktualitásokat mutatta be, többek között a Venclovics Műhely kiadványait, és előadásában kitért a magyarországi szerb szerzők műveinek magyar fordításaira is. Szó esett róla, hogy a Venclovics Műhely főszerkesztője Milosevits Péter, ismert magyarországi szerb író, s a bemutatón kiemelt helyen szerepelt a Műhely legelső kiadványa, a "Pesma budilnika" című verseskötet, és a "Venclovićev sentandrejski bukvar 1717" című kiadvány, amely egy 18. század eleji kéziratos szerb ábécés könyv reprint kiadásaként jelent meg, szövegátirattal kiegészítve.
A rendezvényen a közönségnek alkalma volt Oláh Gergely és Jakovljević Dragan irodalmi munkásságát közelebbről is megismerni, hiszen ők legújabb könyveiket személyesen mutatták be ebből az alkalomból: Oláh Gergely "Szunnyadó nyolcasok" című, részben szerb, részben magyar nyelven írt verseskötetét, míg Jakovljević Dragan "Šapat vremena" című szerb és angol nyelvű kiadványát.
A szerzők a könyvbemutatók alkalmával részleteket olvastak fel a kötetekből, melyeket később a jelenlevőkkel folytatott beszélgetés keretében dedikáltak.