A Deszken évtizedek óta Bánáti Találkozó (Banatski sabor) címmel megrendezett esemény mára országos méretűvé nőtte ki magát. A találkozón hangsúlyos szerepet játszik a zene: egyrészt az autentikus népzene, másrészt pedig a templomi és a klasszikus kórusénekek. A magyarországi résztvevőkön kívül minden évben jelentős számban érkeznek az eseményre szerbiai, romániai és horvátországi fellépők. 

Mivel a szerb egy négyféle hangsúllyal bíró, úgynevezett “éneklő” nyelv, melyben igen nagy szerepe van a szép és helyes akcentálásnak, a Szerb Kulturális Találkozó országos rendezvényeinek része az iskolás gyermekek számára szervezett prózamondó verseny is. Ezzel a szervezők célja az anyanyelv magas szintű, igényes ápolásán túl, hogy minél több fiatalt vonjanak be a hagyományőrzésbe.

A Szerb Kultúra Hónapja a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ egyik legismertebb, és legszélesebb művészeti spektrumot felölelő eseménye, melyet 2009 óta rendeznek meg. Célja a magyarországi szerbek örökségének részét képező tradíciók és hagyományok életben tartása, de egyszersmind a kortárs szerb kultúra bemutatása is.

A rendezvénysorozat rendszerint szeptember második felétől kezdődik, és október közepéig tart – ez idő alatt pedig Magyarország több pontján is koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal, könyvbemutatókkal és irodalmi estekkel, gyermekfoglalkozásokkal, filmvetítésekkel és ismeretterjesztő előadásokkal, illetve a vallási hagyományokat és az egyházművészetet bemutató programokkal készülnek a szervezők.

A Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ a rendezvénysorozaton keresztül a szélesebb közönségnek is be kívánja mutatni a szerb kultúra gazdagságát.

 

A Nemzetközi Gyermekkönyvnaphoz csatlakozva a rendezvény célja a gyermekek olvasásra ösztönzése, illetve azok támogatása, akik gyermekekkel, avagy gyermekirodalommal foglalkoznak. A Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ emellett a Nemzetközi Gyermekkönyvnap megünneplésével kívánja írásra ösztönözni a fiatalokat, pontosabban arra sarkallni őket, hogy saját alkotásaikkal járuljanak hozzá anyanyelvük ápolásához. 

 

A tábort eredetileg azzal a céllal hozták létre 1993-ban, hogy magyarországi  szerb, román és szlovák gyermekek, illetve fiatalok számára nyújtson nyelv-, tánc-, valamint zenetanulási lehetőséget. Egy idő után azonban a román és a szlovák kisebbségi szervezetek már nem tudták kellően támogatni a tábor megvalósulását. Mivel szerb részről az igények továbbra sem szűntek meg, illetve a szerb résztvevők a kezdetek óta nagyobb számban voltak jelen az eseményen, így a tábort továbbra is minden évben megtartották, ugyanakkor már szerb nemzetiségi táborként.

A szervezési feladatokat 2005-ben vette át a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ, a hétnapos találkozó ideje alatt pedig a résztvevők továbbra is kiemelkedő szakemberek vezetésével, a választott szekciónak megfelelően, napi több órában foglalkoznak a szerb nyelvvel, valamint néptánc- és zenetanulással.

 

Az évente megrendezésre kerülő, gyermekeket és középiskolás fiatalokat megszólító rendezvény egyik fő célja az országban működő óvodai és iskolai színjátszókörök munkájának bemutatása, illetve fontos feladata, hogy a résztvevők a rendezvényen keresztül megismerjék és megszeressék a szerb nyelvű dráma világát, ezzel is ápolva anyanyelvüket. A Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ 2004-ben indította útjára a rendezvényt.

 

Ugrás a tetejére