pcelica3

Minden évben a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ vendégül látja a magyarországi szerb iskolák tanulóit és tanárait, melyre az április eleji Nemzetközi Gyermekkönyvnap nyújt megfelelő alkalmat, habár a tavaszi szünet miatt a gyerekeknek szóló rendezvényt a szervezők idén valamivel későbbre halasztották. Ebből az alkalomból a Pčelica (Méhecske), egyike a vezető szerbiai gyermekkönykiadóknak, mutatkozhatott be a budapestiek előtt.


A program házigazdájaként Gyurity K. Diana köszöntötte a jelenlevőket, hangsúlyozva a határon túli szerbek anyanyelvőrző tevékenységeinek jelentőségét, ezt követően pedig Gálity Tijána és Ivanov Sznezsana könyvtári munkatársak szóltak néhány szót a gyerekekhez.
Habár a leggazdaggabb szerb nyelvű gyűjtemény Magyarországon a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye tulajdonában található, ezen a napon két másik, talán kijelenthetjük, a két leglátogatottabb szerb könyvtár került bemutatásra. Ivanov Sznezsana a budapesti Nikola Tesla Szerb Iskolai Könyvtár dolgozójaként a gyermekkori olvasás fontosságáról beszélt, míg Gálity Tijána, a Szerb Országos Önkormányzat illetve a Szerb Kulturális Központ könyvtárosaként a magyarországi szerb közösség központi könyvtárának munkáját mutatta be.
A Pčelica Könyvkiadó megalapításának ötletgazdája s egyben főigazgatója Marković Goran, aki a közönség nagy figyelemmel kísérte. a kiadói tevékenységet végző.. mely gyerekenek szóló edukatív és szórakoztató kiadványokkal foglalkozik. Marković Goran a gyerekeknek érdekes és könnyen emészthető módon beszélt a kiadó megalapításáról és annak jelképéről, mely a méhek szorgalmára és intelligenciájára alludál.
A könyvekben található illusztrációk vetítésével és egy mini könyvkiállítással hozta közelebb előadását fiatal közönségéhez és minden kis résztvevőnek ajándékkal kedveskedett, ezenfelül könyvtárunk is számos szép új kiadvánnyal lett gazdagabb.

pcelica1
Szorgalmas „méheink” a szerbiai, frankfurti és bolognai könyvvásárokon szerzett tapasztalataikon kívül számos díjјal is büszkélkedhetnek, melyeket kiadványaik nyertek el. E díjazott sorozatokat ajándékozta Gyurity K. Diana a programon résztvevő általános iskolák alsós osztályainak.
Ami a Pčelica jövőbeni terveit illeti, már most megkezdődött az idei Szerb Kultúra Hónapja tervezése, amikor is alkalmunk lesz őket újra látni a Pesti Irodalmi Omnibuszon, ahol gyerekeknek szóló szépirodalmi antológiájukat fogják bemutatni, melyet Čotrić Aleksander és Simić Ljubiša szerkesztettek határon túli szerb írók alkotásaiból; továbbá iskoláink is nagy érdeklődést mutattak a kiadó esetleges látogatásai iránt.

pcelica2
A programot Ćeća nevelő jellegű, zenés-táncos szórakoztató műsora zárta. A Belgrádból érkezett gyermek animátor minden évben a Balatonon megrendezett Vuk Karadžić Szerb Nyelvtábor rendszeres résztvevője.