Centar.hu Team

Üdvözöljük a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ oldalán!

 • "Téves szám" - szerb nyelvű színházi előadás

  pogresan broj

  Az Eötvös 10 Kulturális Központban került bemutatásra a Téves szám című színházi előadás, amelyet Dofen Boan szövege alapján Djordjeviž Miloš rendezett.
  Olyan vígjátékról van szó, amelyben a darab szereplői mindvégig azon igyekeznek, hogy valamilyen módon kihúzzák magukat a saját maguk által elkövetett tévedések sorozatából. Egy téves szám, téves napon vagy nem megfelelő emberrel, egy helytelen témaválasztás vagy egy hamis élet. A darabban mindez lehetséges, a legrosszabb pedig az, hogy a szereplők maguk is egyre jobban belegabalyodnak a történetbe. A színészek, akik a szerepeket alakítják: Pujić Branka, Knežević Sonja, Ćirić Nenad, Djordjević Miloš.

   
 • Zenei film "Fank i lastiš crnog zuba"

  Koja

  A "Fank i lastiš crnog zuba" című kultikus film a "Disciplina kičme" zenei együttes frontemberének, Kojić Koja Dušan sikeres rendezésében Belgrád zenei életét mutatja be 2004-ben. A film szeptember 16-án került bemutatásra Budapesten, a Szerb Kulturális Központban.

   
 • "Aranymetszet" - Kaštavarac Slobodan képeinek kiállítása

  KASTAVARAC

  Kastavarac Slobodan belgrádi festőművész képeiből összeállított kiállítás "Aranymetszet" címmel nyílt meg a budapesti Szerb Kulturális Központ galériájában. A 13 kiállított alkotás kombinált technikával készült, akril és arany fólia használatával.

sajam

2017. október 29-én, az idei Belgrádi Könyvvásár "Laza Kostić" színpadán került sor a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ kiadói részlegének, a Venclovics Műhely tevékenységének, továbbá a Szerb Hetilap kiadói tevékenységének bemutatására.

zavrsnica

A Szerb Kultúra Hónapja október 6-án megtartott záró eseménye az előző évekhez hasonlóan idén is a budapesti Szerb Nagykövetségen került megrendezésre. A Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysorozat a szerb kultúra és tradíció bemutatásával Magyarország kultúrális életének palettáját gazdagítja. Idén közel 20 féle programmal találkozhattak az érdeklődők országszerte, amelyek között színházi előadások, koncertek, filmvetítések, irodalmi találkozók, kiállítások, néptáncművészeti előadások és sok más is helyet kapott.

markovic

A már hagyományszerűen megrendezett Design Hét a kreativitás fesztiváljaként idén is számos külföldi és hazai dizajner, kiállító intézmény és galéria találkozójára nyújtott alkalmat, amlyek között a Magyarországi Szerb Kulturális és Doumentációs Központ is szerepelt. Jelentős konkurencia mellett, a szakmai zsűri döntésének köszönhetően a nagy hírű eseményen a Szerb Kulturális Központ a Belgrádból érkező fotóművész, Vlado Marković RE-STRART TERMÉSZETESEN című projektjével vehetett részt.

omnibus

A budapesti Thökölyanum dísztermében került sor a "Pesti Irodalmi Omnibusz" est megrendezésére, amely a Szerb Kultúra Hónapja egyik központi jelentőségű propgramja. A Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ meghívottai között idén Szerbiából, Magyarországból, Romániából, Németországból, Ausztriából, Hollandiából, Montenegróból, Bosznia-Hercegovinából és Törökországból érkezett vendégek is szerepeltek, akik az est folyamán bemutathatták munkásságukat az évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rendezvényen.

 

Kategóriák

Iratkozzon Fel A Hírlevelünkre

1065 Budapest, Nagymező utca 49.

tel: +36 1 269 0100

info@centar.hu

Cikkek

Rólunk

A Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központot a Szerb Országos Önkormányzat hozta létre 2003-ban. Tevékenységi körének jelentős részét a kulturális események szervezése, valamint a szerb közösség múltjával és jelenével foglalkozó, különféle anyagok gyűjtése és archiválása adják.

Az intézményt az Országos Önkormányzat Közgyűlése által 5 évre megválasztott igazgató vezeti, akinek elsődleges feladata az, hogy erősítse a Szerb Kulturális Központ kapcsolatait más önkormányzatokkal, egyesületekkel, szervezetekkel, intézményekkel, nemcsak Magyarország határain belül, hanem az anyaországban, és a tágabb régióban is. Ennek értelmében Központunk nemcsak a szerb közösség, hanem a hazai többségi társadalom szellemi életének formálásában is aktív szerepet vállal. Mindenki számára szabadon látogatható programjaink széles választékában ugyanúgy helyet kapnak a színházi előadások, a kiállítások, az irodalmi estek, a koncertek, az ismeretterjesztő előadások, a gyermekrendezvények, a nyelvápolást és nyelvtanulást célzó tevékenységek és többek közt a néptáncestek is. 

Emellett a Szerb Kulturális Központ tevékenységének részeként anyagi, szervezési és más további módokon nyújtható segítséget ad minden olyan szerveződésnek, melynek kiemelt célja a magyarországi szerb kultúra ápolása, illetve olyan programok szervezése, melyek nemcsak a hagyományőrzést segítik elő, hanem a két nép közötti kulturális kapcsolatok erősítését szolgálják. A KDC (röviden csak “Centar”, azaz “Központ”) olyan intézmény, mely a szerbség több évszázados örökségét és a mai magyarországi szerb szellemi élet gyümölcseit igyekszik integrálni országunk, Európa és a világ kulturális vérkeringésébe.

2009-től Központunk Budapesten, a Nagymező utca 49-ben saját helyiséggel is rendelkezik, ahol az irodai részen egy kisebb, társasági szalonként is szolgáló galéria, valamint a Magyarországi Szerb Színház kamaraszínpada található. Az intézményt 2011-es megválasztása óta Gyurity Milán vezeti.

A Szerb Kultúra Napjai Battonyán és HercegszántónA templomi búcsúk minden évben remek alkalmat nyújtanak arra, hogy a helybeliek újra összegyűljenek és azok is ellátogassanak szülőföldjükre, akik már nem élnek az adott településen.

Gyermekszínjátszó körök találkoztak Lóréven

Az egyik legsikeresebb, gyermekeknek szóló rendezvényt, a Gyermekszínjátszó körök találkozóját a korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezte a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ.

Interjúk

"A kezdetektől képekben és szimbólumokban gondolkodom"

Tízéves szakmai pályafutását a tavalyi év végén "Decade" című kiállításával ünnepelte Budapesten Jelena Drobac, az egyik legtehetségesebb szerb grafikus dizájner, aki leginkább korporatív és vizuális profilok, logók és kereskedelmi márkák létrehozásáról, illetve tipográfiai munkáiról ismert. Jelena Drobaccal a kiállítás kapcsán az elmúlt tíz évről beszélgettünk.

“Az életem a kézilabda körül forog”

Fekete Bozsana nemrég tért vissza Brazíliából, ahol a strandkézilabda-világbajnokságon második helyezést ért el a magyar válogatott tagjaként. A kézilabda ezen – egészen új – válfaját homokos terepen játsszák, agresszívabb stílusban, mint azt a teremben megszokhattuk.

“A gyerekek a legnagyobb inspirációforrás” -Interjú Svetlana Matić gyermekíróval

A technika rohamos fejlődése ellenére a könyv továbbra is hangsúlyos szerepet tölt be a gyermeknevelésben – véli Svetlana Matić gyermekíró, aki az idei Nemzetközi Gyermekkönyvnap alkalmából látogatott a budapesti Szerb Kulturális Központba. Látogatása során az író két legújabb, “Igra” és ”Dečji biseri” című kötetét is bemutatta.

Ugrás a tetejére