IMG 6945 1Szent Cirill és Szent Metód ünnepének, a Szláv Írásbeliség Napjának alkalmából a budapesti Szerb Kulturális Központban megnyitásra került a „Szerb cirill betűk aranyhímzéssel” című kiállítás. A tárlatot a belgrádi Beo – etno Vizija Egyesület tagjainak munkái alkotják, amelyek hagyományos technikával, hímzéssel és aranyhímzéssel készültek. A kézműves alkotások alapmotívumai a szerb cirill betűk voltak.A kiállítást Cvejic Natasa diplomás építészmérnök állította össze, de rajta kívül az egyesület összes tagjának alkotásai is megtalálhatóak a kiállított darabok között. Az alkotók neveit is meg kell említenünk: Avlijas Verica, Jovicevic Sonja Jov, Jasika Olivera, Jovanovic Snezana, Stojanovic Vesna, Komazec Vesna, Suica Snezana és Grijak Lidija.

„A kiállítás alapgondolata, hogy a szerb cirill írás népszerűsítését segítse, azáltal, hogy bemutatja a cirill betűk szépségét.” - mondta Cvejic Natasa. A kiállítás 6 „Azbukából” (Szerb ábécé) és 17 cirill iniciáléból áll, melynek mindegyikét középkori kéziratos könyvek és kódexek ihlették.
A Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ megbízott igazgatója, Gyurity Milán nyitotta meg a kiállítást, aki beszédében azt is hangsúlyozta, hogy a szerb cirill írásmód ápolásával a szerb kulturális örökség megőrzősében is aktívan részt veszünk. A kiállításról bővebben Cvejic Natasa beszélt.
Megtudtuk azt is, hogy egy betű meghímzése körülbelül tíz napot igényel. Az alkotók képzeletének köszönhetően megszületett művekben az érdeklődők június 22-ig gyönyörködhetnek majd a Szerb Kulturális Központban.
Az est folyamán kézműves műhely is részt vehettek az érdeklődők, akik között megtalálhattuk a Nikola Tesla Szerb Iskola növendékeit is. Sajnos a kora esti felhőszakadás miatt sokan nem tudtak eljönni, de a kézimunkák igazi szerelmeseit még a jég és az eső sem tudta elriasztani, így aztán a műhely három órásra sikeredett a betervezett egy óra helyett. A jelenlévők kipróbálhatták magukat kezdőbetű hímzésben, aranyhímzésben, továbbá száraz és áztatott gyapjú nemezelésben is, amiben Cvejic Natasa, Jasika Olivera, Komazec Vesna, Avlijas Verica és Jovicevic Sonja Jov nyújtottak segítséget mindenkinek. Sok szó esett a technikákról és a munkafolyamatról, számos kérdés is felvetődött, de talán mégis a gyakorlatban végzett munka volt az, ami felkeltette a magyarországi szerb fiatalok érdeklődését az ilyen típusú művészetek iránt.
Másnap a Beo-etno vizija Egyesület tagjai részt vettek a Nikola Tesla Szerb Iskolában megtartott Szent Cirill és Metód napi ünnepségen. A budapesti Szerb Kollégium ünnepe is ez, s a vendégeket ez alkalomból Kotorcevic Julianna, a Kollégium igazgatónője üdvözölte.